Praktijkgerichte ‘train de trainers’ bijeenkomsten – BAN

Praktijkgerichte ‘train de trainers’ bijeenkomsten

BAN is een van de flagship-verenigingen binnen Badminton Nederland. De flagship-verenigingen ondersteunen noodlijdende badmintonclubs met raad en daad om de badmintonsport op een hoger niveau te brengen en badminton te promoten. Willem Munnik, hoofdtrainer en beleidsadviseur bij BAN, speelde jarenlang op hoog niveau. Hij heeft veelzijdige ervaring als trainer, begeleider, coach en instructeur én beschikt over een uitgebreid netwerk binnen de badmintonwereld. Willem is helemaal bezeten van badminton en erop gericht zijn kennis, inzichten en vaardigheden over te brengen.

Hij was de motor en uitvoerder bij de compacte, zeer praktijkgerichte cursus voor SL-2 trainers. In vier bijeenkomsten – vanwege het slechte weer zijn twee bijeenkomsten samengevoegd – kregen de deelnemers niet alleen veel informatie over de opzet en inhoud van trainingen aan junioren. Bij deze cursus hoorden de trainers ook hoe zij een training kunnen opzetten, en vooral hoe deze in te passen binnen een duidelijke seizoensplanning. Ook kregen de cursisten (t)huiswerkopdrachten mee om binnen hun eigen vereniging uit te voeren, waarna dit binnen de lessen werd besproken en geëvalueerd.

De laatste van de vier bijeenkomsten werd zaterdag 11 februari gehouden in de Amersfoortse sportzaal de Bron. Willem gaf daar een uitgebreide demonstratie van de binnen BAN ontwikkelde ‘slagentrainer’ waarmee zowel jeugdleden als senioren zeer gericht hun spelpeil kunnen verbeteren. De cursisten mochten daarna natuurlijk zelf het oefenmateriaal uittesten. ‘Dat is prachtig materiaal voor mijn eigen vereniging’, verzuchtte een van hen.

In een korte ‘masterclass’ verzorgde elke deelnemer een training. De andere cursisten vervulden de rol van juniorspelers. Binnen elk van de zes trainingen was er een ‘mol’ met een verstorende rol. De uitvoerende trainer moest deze herkennen en corrigeren. ‘Als je letterlijk iets verder van de groep afstaat, heb je een totaaloverzicht en zie je meer’, hield Willem de deelnemers voor. Het was een van de vele leerzame opmerkingen tijdens deze bijeenkomsten.

‘Dit hebben we nooit eerder gehad in onze eigen opleiding’, vertelde een van de deelnemers. ‘Het sluit naadloos aan bij mijn eigen wensen de training meer inhoud te geven.’ Ook de andere cursisten waren erg enthousiast en hadden veel waardering voor deze begeleiding. ’Ik kon wel een weektraining opzetten, maar heb nu geleerd deze in te passen in een duidelijke jaarplanning’, vertelde een deelnemer na afloop. Anderen zeiden dat deze praktijkgerichte cursus de doorslag gegeven had om alsnog de SL-3 training te gaan volgen. Willem hoort het glimlachend aan: zijn opzet is geslaagd.

Willem Munnik heeft al aanvragen voor een volgende cursus. Hij kijkt er al reikhalzend naar uit: ‘Iedereen helpt elkaar en leert van elkaar en ik…ik geniet misschien nog het meest!’

Meer foto’s van de afsluitende bijeenkomst elders op de website.

<< Volgend bericht

Clubkleding

Een nieuw T-shirt of trainingspak nodig? Klik op het T-shirt voor meer informatie. BAN T-shirt

Sponsor SCHUR FLEXIBLES

BAN Sponsor SCHUR FLEXIBLES voor seizoen 2019-2020 en 2020-2021.


Yonex Dutch Open

BAN open dag

Op zaterdag 3 oktober van 10:00 – 13:00 uur organiseert BAN een open dag voor jong en oud, competitief en recreatief. Nieuwsgierig? Klik hieronder voor meer info.