BAN presteert prima bij NK regioteams – BAN

BAN presteert prima bij NK regioteams

BAN (Badminton Amersfoort Noord) stond afgelopen weekend voor het eerst in haar geschiedenis met maar liefst 4 teams aan de start van het NK voor regioteams. In Zutphen streden twee dagen lang 71 teams en 329 spelers in 11 verschillende klassen om het Nederlands Kampioenschap in de verschillende klassen. In de categorie U15, in de categorie U17 en het senioren 1e klasse team werden de BAN teams tweede. In de klasse U13 eindigde het BAN als derde van Nederland. Speciaal voor dit toernooi waren de teams in nieuwe shirtjes gestoken van de sponsors Yama Food en BeeS-Sport.

 

Hoog niveau

In de poule wedstrijden op de eerste dag merkten alle BAN-teams direct dat het spelniveau van de deelnemende teams beduidend hoger lag dan in de competitie gebruikelijk is. Met extra trainingen had de BAN-trainersstaf de spelers hier de afgelopen maanden al op voorbereid. Het BAN- U13 team won de eerste partij tegen BC Nijeveen met een spannende 3-2. De BAN-spelers troffen vervolgens BC Rebeo dat een maatje te groot bleek te zijn ( BC Rebeo werd later eerste). Maar met de tweede plek in de poule wist het BAN U13-team zich toch te plaatsen voor de kruisfinales.

Het BAN-U15 team had het gemakkelijker. De eerste 2 poulewedstrijden werden gewonnen met 4-1 en 5-0. Een goede start dus! De laatste wedstrijd bleek een stuk lastiger en daardoor spannender te zijn. Door goed spel tegen de Vliegende Shuttle J1 in de mix en enkels kwam BAN op 3-0 voorsprong. Door opgave van de tegenstander in de herendubbel en verlies in de dames dubbel werd het uiteindelijk 4-1 voor BAN. Daarmee plaatste dit team zich als eerste in de poule voor de kruisfinales. Het was vooral de eerste dag spannend bij het U17 team. Ook dit team won aanvankelijk twee wedstrijden, maar trof in de derde wedstrijd een taaie tegenstander in Vennewater J1. Met een 3-1 achterstand moest de afsluitende damesdubbel gewonnen worden om door te kunnen gaan. In een zeer spannende en op hoog niveau gespeelde partij werd uiteindelijk de 3e en beslissende set met 21-23 gewonnen door de BAN speelsters Talitha Cosijnse en Merel de Groot.  Daarmee plaatste ook dit team zich als eerste in de poule.

 

Lawaai

Het BAN-1e klasse seniorenteam startte tegen de latere winnaar TFS Barendrecht. In een rumoerige sfeer met het lawaai van trommels en toeters deed de aanhang van TFS Barendrecht er alles aan het hun tegenstanders extra moeilijk te maken. In een gelijk opgaande partij wist TFS de winst met 3-2 binnen te slepen. De tweede partij tegen BC Drachten wist BAN met enige kleerscheuren (Jan Molenkamp moest opgeven met een spierblessure) eenvoudig met 4-1 te winnen. Ook dit BAN team plaatste zich daarmee voor de finaledag op zondag.

Voor het eerst in de geschiedenis van BAN (en wellicht de gehele badmintonsport) kwamen drie leden uit hetzelfde badmintongezin (Kirsten, Sabine en Annelies de Wit) uit in de finales van het NK. Het BAN-U13 team trof in FST een tegenstander die voor de heren Quinn, Mitchell en Nils net een maatje te groot was. De dames Rosanne en Pascalle wonnen hun partijen. Met een 3-2 nederlaag kon het U13 team voor de 3e plaats gaan strijden. Tegen Almere ging het, na wat tactische omzettingen, vervolgens verrassend goed. De mannen wisten zich te herpakken en daarmee ook punten te scoren. Het werd 4-1 en daarmee werd het BAN U13 team uiteindelijk derde in zijn poule.

Het BAN-U15 team trof BC GO! als eerste tegenstander op de zondag. Na een spannende mix, die in 3 sets werd gewonnen door Freek Noach en Lionne Blik en een spannende heren enkel die Ralph Ma helaas in drie sets verloor, stond het 1-1. De sleutelwedstrijd zou de damesenkel worden. Kirsten de Wit trof hier de op papier sterke dame van BC GO!. Maar Kirsten speelde een zeer goede partij en wist hem in twee sets op haar naam te schrijven. Ralph Ma en Freek Noach slaagden er vervolgens in de herendubbel voor BAN in het derde punt binnen te halen.

Het BAN-U-15 team stond door deze overwinning in de finale waar ze tegen het sterke BC Olympia ’56 moesten aantreden. Met een zeer sterke heer en dame in de gelederen van BC Olumpia ’56 gingen beide enkels voor BAN kansloos verloren. De sterke mix met Freek Noach en Lionne Blik konden de winst wel naar zich toetrekken. Ook de herendubbel werd door de BAN-spelers in 2 sets gewonnen. Met een 2-2 stand zou de laatste damesdubbel dus beslissend zijn voor het kampioenschap. Kirsten de Wit en Diantha Cannegieter hebben hierin gestreden voor wat ze waard zijn, maar konden de wedstrijd niet winnen van het zeer sterke duo van BC Olympia ’56. Daarmee is het BAN U15 team dus nipt tweede geworden.

Het BAN-U17 team moest eveneens aantreden tegen BC GO! De heren Richard de Jong en Jaap van Woudenberg hadden het zwaar tegen de betere heren van BC GO!. Jaap en Merel wisten wel de mix eenvoudig binnen te slepen. De BAN-dames Talitha Cosijnse en Merel de Groot maakten in deze partij het verschil! Talitha won haar enkelspel en ook de damesdubbel ging naar BAN in een wederom zeer spannende en beslissende partij.

 

Krachtmeting

De finale partij van BAN-U17 tegen ELO United begon goed. De mix werd door BAN gewonnen. Hierna gingen helaas beide enkels naar ELO United. Richard en Jaap wisten zich goed te herpakken in de herendubbel die ook naar BAN ging. Zo was het voor de derde keer de damesdubbel die als beslissende partij gespeeld moest worden. Maar door de vele drie-setters in de eerder gespeelde wedstrijden, was de kracht was er ondertussen bij de dames wel uit. Ze kregen het niet opnieuw voor elkaar krijgen weer voor een verrassing te zorgen en de partij ging in 2 sets naar ELO United. Daarmee veroverde ook dit team BAN-U17 team een fraaie tweede plaats op het NK.

Het seniorenteam moest de eerste wedstrijd tegen Almere. Omdat Jan Molenkamp vanwege een blessure niet kon spelen was Alessio Kelder zijn vervanger. In de mix met Annelies de Wit kon hij meteen het eerste punt binnenslepen. Sabine de Wit als sterke dame in de enkel veroverde ook dat punt. Arjan Spijkerboer wist helaas zijn enkel niet te verzilveren en ook de herendubbel ging voor BAN verloren. Met een 2-2 stand was de laatste damesdubbel dus ook hier beslissend.  Gelukkig wisten de dames de Wit wel raad met de vrouwen van Almere en werd in twee sets het winnende punt binnengehaald.

In de finale wachtte TFS Barendrecht waar BAN in de eerste partij al met 3-2 van had verloren. De gelegenheidsmix van Alessio en Annelies bleek niet te zijn opgewassen tegen de geroutineerde mix van Barendrecht. Vervolgens moest Arjan de enkel spelen. In een zeer spannende partij over drie sets trok hij uiteindelijk toch aan het kortste eind en verloor hij de derde set met 21-23. Sabine wist vervolgens haar enkelspel wel te winnen. In een ultieme poging om voor BAN in de herendubbel het tij in de 2e set nog te keren speelden Arjan en Alessio voor wat ze waard waren, maar dat mocht niet baten. Nadat de eerste set met 8-21 verloren was gegaan werd ook de 2e set met 19-21 verloren. Daarmee had Barendrecht de drie punten op zak om Nederlands kampioen te worden. Ook in deze categorie zijn de BAN-spelers netjes tweede geworden.

Het is een unieke prestatie dat BAN met maar liefst 4 teams aan het NK deelnam en alle ploegen wist door te dringen naar de finaledag. Daar werd BAN met drie teams tweede en met een team derde. Het waren twee volle, spannende, emotionele maar bovenal sportieve dagen. Meer foto’s op de website www.banbadminton.nl/foto

<< Volgend bericht

Clubkleding

Een nieuw T-shirt of trainingspak nodig? Klik op het T-shirt voor meer informatie. BAN T-shirt

Sponsor SCHUR FLEXIBLES

BAN Sponsor SCHUR FLEXIBLES voor seizoen 2019-2020 en 2020-2021.


Yonex Dutch Open

BAN open dag

Op zaterdag 3 oktober van 10:00 – 13:00 uur organiseert BAN een open dag voor jong en oud, competitief en recreatief. Nieuwsgierig? Klik hieronder voor meer info.